Andaluusia tume pool

Kuna ma juba alustasin tomatijutuga ja mainisin sealjuures Andaluusiat, kus kasvatatakse kunstmuldade ja toitelahuste peal pea kogu Euroopa salat, kurk, tomat ja paprika ning leidsin eelmises jutus, et Andaluusias on asjal vähemalt mingigi mõte, siis eriti kindel ma selles ei ole.  Kui vaadata asja sügavuti ja lähemalt, siis on see Andaluusia asi ikka kah väga haige. Pean ka oma sööma ja ütlema, et pigem eelistatagu eestimaist, kui ei suudeta oma elu ja toitumist muuta hooajaliseks ja ikka talvel isutab rohelise salati järgi(sest kuskilt on jäänud mulje, et see on nii tervislik.) Tegelikult me ju kõik teame, et supermarketis müüdavatel kena väljanägemisega köögiviljadel ei ole mitte midagi tegemist köögiviljadega, mida me sõime umbes 20aastat tagasi.  Lisaks see, et me tomatit-kurki-salatit oleme paari aastakümnega harjunud aastaringselt sööma, sellel on oma hind.

Aga lähme Andaluusia juurde. On olemas kaks Andaluusiat: Lääne-Andaluusia on  härjad, flamenco ja supelrannad, kus käiakse suvitamas ning ilusat elu nautimas ja siis on Ida-Andaluusia, mille  iseloomustuseks võib öelda Euroopa köögivilja ait, aga võib öelda ka Hispaania suurim sotsiaalne põrgu ja slumm. Almeria ümbrus on lihtsalt katastroof. Nii  kaugele kui silm ulatub, näeb ainult kasvuhooneid. Minu arvates võiks vabalt ka sinna huvireisi ette võtta, šokk on garanteeritud ja võib-olla kaob ka tomati-ja salati isu pikaks ajaks. AEREA_INVERNADEROS Loomulikult ei kasvatata seal midagi naturaalselt, kogu agronoomia on  kunstmullal  ehk mulle meeldib sõna geotekstiil selle kohta öelda. Hüdropoonika süsteem, mida juhib arvuti, et millal mis väetist või toitelahust lisada,  on geniaalne. Lisaks pole mingit jama tigudega. Kes oma aias salatit kasvatavad, teavad milline peavalu on teod. Probleem on aga, et arvuti ei korista saaki ja selleks kasutataksegi videos nähtud põhiliselt Aafrika riikidest ebaseaduslikke sisserännanuid,  kellele makstakse 50° kuumuses, 100%õhuniiskuses ja väetise järgi lõhnavates kasvuhoonetes töötamise eest sandikopikaid. Aga miks peakski rohkem maksma-neid ei tohiks ju seal olemaski olla, aga see on kord EU kahepalgeline poliitika. Saksamaa, Suurbritannia ja Holland jne. vajavad odavat salatit ja tomatit jaanuari kuus, kuid tegelikult on selle hind kallis.

On tapetud maastik, kurat ise teab kuhu suunatakse taimedest ülejāäv väetisekogus, mööda ei saa vaadata ka Andaluusia magevee probleemist ja see on meeletu kogus vett, mis salatikastmisele kulub. Kui palju  diislit päevas kulub salati vedamiseks lõunast põhja? Internetis sain andmed, et päevas liigub 7000 veoautot loode suunas ja 5000 veoautot kirde suunas. Kes suudaks seda atmosfääri paisatud CO2 kogust kokku arvutada. Ka see on avalik saladus, et mitteametlike põgenike sissevedu on organiseeritud nendesamade kasvuhoonete omanike poolt. Järgmine puhkuse sihtpunkt El Ejido??? 🙂 – maailma suurim kasvuhoonete linn ja arvatavasti ka maailma kõige koledam linn ja ehk jõuab siis paremini pärale, et Hispaania salat, kurk ja tomat haisevad orjatöö järgi. Kel huvi, internetis on palju artikleid El Ejido orjadest, üks päris hea lugu siin

Lohutuseks, et varsti tuleb karulauk, rabarber ja redis. Saab ilma tomati ja kurgita elada küll.

30 responses to “Andaluusia tume pool

  1. Ńatuke mõtlemisainet!

    Töötasin mõned aastad tagasi ettevõttes mis ostis kurke otse Luunjast . Käisin neil ise järel , nägin kuidas neid kiletati, ootasin mõnikord kui neid veel korjati ja tundsin ise värske kurgi lõhna.
    Lisaks tasuks tähele panna, et Luunja kurgid on poes tihti ilusamad kui Hispaania kurgid… tihti on hispaania kurgid pehmed või mädanevad otsast! Luunja kurgil selliseid probleeme praktiliselt ei esine 🙂

  2. Pingback: Talvised uitmõtted ja üks retsept – Tigu tegemised·

  3. Pingback: Kas aasta lõpuks oleme kõik veganid? | Tigu Tegemised·

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.