Talvised uitmõtted ja üks retsept

 

Mulle tundub viimasel ajal, et kulinaariast ei olegi enam midagi rääkida ega kirjutada.  Pole vast enam inimest, kes ei teaks, et tööstusliku  toidu tarbimisest tuleb hoiduda või püüda seda teha nii vähe kui võimalik.  Jaanuarikuus ostes kurki, tomatit, paprikat, zucchinit jne. anname endale aru, et need tulevad hüdropoonilistest kasvatustest Hispaaniast ja otses neid odavaid köögivilju, mis vaevalt tervislikud on, aitame lisaks kaasa sealsele lokkavale “orjapidamisele”(kirjutasin sellest eelmisel aastal- siin)  Momendil  vaatan Hispaania TV-st sarja Mar de plástico (plastmassi meri)- krimisari, mille tegevus toimub Almeria kasvuhoonete linnas ja see on jõhker- kindlasti on aidanud selle filmi vaatamine mind meelekindlaks jääda ja ma ei söö hooajaväliseid köögi- ja puuvilju ka sel talvel.

Tegelikult on ju nii palju hooajalist kaupa  ka talvel. Põllul ja aedades on rooskapsas, põldsalat, lehtkapsas, lehtpeet (Kesk- Euroopa kliimavööndis). Juurikad on heas konditsioonis. Kurgi asemel võib salatisse lõikuda nuikapsa laaste- väga mahlane ja maitsev.

Ning oad ja läätsed! Millal siis neid veel süüa, kui mitte talvel.

Tsitruselistest veriapelsinid, verigreibid ja bergamotsidrun on minu selle aasta lemmikud.

Jaanuar on  siiski üsna sündmustevaene kuu, kuid  veebruaris algavad  karnevalid ja festivalid ja elu läheb põnevamaks.

Igaaastane sidrunifestival Mentonis algab 13.veebruaril. Sel aastal juba 83 korda! Festivali koduleht ja programm siin.

Montpellieris toimub suur veinimess Vinisud 15-17 veebruar.

17-24 veebruar toimub Mandelieu-La Napoule’is igaastane Mimoosi Festival ikka selle kaunilt veebruaris õitseva kollaste õitega põõsa, mitte kokteil Mimosa auks🙂
Kui suured sel aastal Saksamaal Fasching- karnevalid saavad olema,  saab olema huvitav, eriti mis hakkab toimuma Kölnis.  Ise ma karnevalitan  ehk ütlen  “adeus a carne”(head aega liha! ) Portugalis, tüpsemalt Ovar’is,  mis on lähim koht Aveirole, kus suurt karnevali peetakse.

Tigus on meil traditsioon teha Mardi Gras gumbot- rooga, mida süüakse New Orleansis- linnas, mis oma Mardi Gras karnevaliga sama kuulus on  kui Rio.  Nagu ikka, tuleb sel päeval kokkama  Tanel, kel see gumbo asi juba käpas on. Seda saab laupäeval, 6-l veebruaril.

Pühapäeval, 14 veebruaril, avame oma uksed Sõbrapäeva Küünlavalgusõhtusöögile, algusega 17.00.

Ja lõpetuseks üks tore talvine ühepajatoidu retsept ajakirja “Essen & Trinken” viimasest numbrist:

Raddicchio-läätsepada rohelise Hokkaido kõrvitsaga

Vaja läheb:

  • 150 grammi Beluuga läätseid
  • 1 loorberileht
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 sibulat
  • 200 gr juursellerit
  • 200 gr porgandit
  • 100 gr porrut
  • 1 tomat (100 gr)
  • 4 dattlit
  • 1 punane tšillikaun
  • 1 purk kikerherneid(425gr)
  • 600 gr rohelist Hokkaido kõrvitsat
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 spl võid
  • 1/2 teelusikat kaneelipulbrit
  • 2 nelki
  • 1,4 l köögiviljapuljongit
  • 150 gr Treviso radicchio ( punane Treviso sigur)
  • 3  mündi vart
  • 3 peterselli vart
  • pipar, sool
  • laimimahl
  • kreeka jogurt
  1. Keeda läätseid loorberi ja 1 küüslauguküünega umbes 20-25 minutit, keemise lõpus lisa soola ja pipart. Kurna ja pane kõrvale.
  2. Ülejäänud küüslauk ja sibul haki peeneks. Seller ja porgand lõika kuubikuteks, porru valge ja heleroheline osa peenteks ribadeks, tomat lõika tükkideks, dattlid samuti väikesteks tükkideks. Tsilli peenhakkega ribadeks, kikerherned kurna, kõrvits korri ja puhasta ja lõika 3 cm paksused tükid.
  3. Pane haudepotti õli ja või ja lisa kõigepealt hakitud sibul ja küüslauk. Seejärel porgandi ja juurselleri kuubikud ja lase 2-3 minutit neil pruunistuda. Siis lisa kõrvits, nelk, tšilli, datlid ja kaneel ja kalla peale köögiviljapuljong ja maitsesta soolaga. Lase keema ja hauta umbes 25 minutit. Seejärel lisa tomat ja kikerherned ja keeda veel 15 minutit. Lisa läätsed ja lase 5 minutit keedusel haududa. Keera tuli alt ära.
  4. Puhasta Raddicchio ja lõika ribadeks. Lisa hautisele koos mündi ja peterselliga. Lisa laimimahl ja pane maitsed paika soola-pipraga kui vaja. Serveeri Kreeka jogurtiga.

Veebruaris muide tulevad Treviso sigurid müügile. Mind see ühepajatoit kõnetas- pärast karnevali üks hea lihavaba toit🙂

20160119_135005

 

 

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s