Meil on novembris põnevaid üritusi

Neljapäeval, 17.novembril, on  Beaujolais Nouveau päev. Meie saame 10 aastaseks, suurt pidu ei pea, aga väike muusika ja noor vein ja suupiste lett nagu ikka.  Muidugi saab ka a la carte menüüd.

Panen tähtsamad faktid Beaujolais Nouveau veini kohta jälle kirja- kordamine on tarkuse ema!

  1.  Beaujolais Nouveau püha peetakse sõltumata saagi koristamise lõpust alati novembri 3-l neljapäeval. Sel aastal seega 17-l novembril.
  2. Beaujolais regioon asub Lyonist põhjas ja seal on oma 4000 veiniistandust
  3. Selles regioonis korjatakse kõik viinamarjad käsitsi.
  4. Viinamarja sort on Camay.
  5. Igal aastal tuuakse turule 50 miljonit liitrit Beaulolais Nouveaud, mis moodustab poole selle regiooni üldisest veinitoodangust.
  6. Beaujolais Nouveau tuleks ära tarbida enne järgmise aasta mai kuud- seistes selle veini maitseomadused ei parane.
  7. Noort veini tuleks juua jahutatult (13kraadi), et paremini tunnetada aroome ja värskust.

 

Ajalugu, kuidas traditsioon tekkis, võib lugeda siit;

tahvel

 

25 ja 26-l  november toimetavad meil köögis sõbrad Prantsusmaalt, kes meil Vilmsi tänaval on nii mõnedki korrad kokkamas käinud.  Patrick ja Alain toovad meieni oma kodukandi spetsialiteete nagu Sete kalasupp,  merikuradi bourride, Provence’i stiilis meripoisur, šampanja kastmes küpsetatud austrid, aedniku sinimerekarbid,  seepia rouille kastmes, mõõkkala Camargue’i moodi jne. jne.

Tark oleks laud reserveerida, sest Alainil ja Patrickul on Tallinnas üsna palju sõpru-tuttavaid ja meil on juba palju reserveeringuid.

kala1

 

 

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s