Üks õunakook mis sai inspiratsiooni Prantsuse ploomikoogist.

Üks muidu lihtne kook, aga õnnestumiseks on vaja 2 asja, mida Eesti toidupoed ei taha pakkuda. Esiteks demi-sel võid ehk siis poolsoolast võid, mis ei tähenda soolakristallidega võid ja lisaks on vaja creme fraiche’i, mida küll saab 30% hapukoorega asendada, aga pole päris see. Ma tellin demi-sel võid Saksa firma kaudu ja tuleb Prantsusmaa toode, mis  tekitab mõtet, et kas mujal siis ei tehtagi sellist võid?  Muretaigna põhjaks on see või lihtsalt asendamatu.

wp-1472068666944.jpg

Klassikalises muretaignas küpsetuspulber ei käi, aga minul Eesti jahust muretaigent tehes ei tulnud välja sama asi,  kui kasutan Alsace´i väiketootja jahu.

Eesti jahuga teen koogipõhja nõnda:

150 graami demi-sel võid

100 gr suhrut

1 muna

240 grammi jahu

0,5 spl küpsetuspulbrit

Sega kokku muna, suhkur ja  või. Mõõda lauale jahu ja küpsetuspulber, sega läbi ning vala peale või mass.

Haki jahu ja või suure noa või spaatli  abil kokku, kuni saad munaputru meenutava massi. Suru mass käte abil 5-10 liigutusega kokku keraks – ära sõtku ega liialt mulju!

Pane taignapall toidukilesse ja aseta  vähemalt 45 minutiks külmkappi tahenema.

Seejärel kas rulli taigen vormist suuremaks liistakaks, et tainas kataks nii põhja kui servad. Kuna meil Pädastes pole  taignarulli, siis ma oken lihtsalt sõtmedega  muljunud taigna  vormi.

Ahi 200 kraadi peale, taignale küpsetuspaber peale ja küpsetuspaberile mingi raskus- kas riis või odrakruubid ja põhi 10 minutiks ahju. Pärast ahjust tulekut võta surutis ära ja pintselda põhi ja servad munaga üle.

Vahepeal  saab puhastada ja tükeldada õunad ja jätta väikse suhkru ja kaneeliga seisama. Suhkrut suvised õunad palju ei vaja. Õunu ma ei koori.

Õunte peale kreemimassiks on vaja:

1 muna

100 gr suhkrut

100 cl creme fraiche´i

1 spl jahu

4 cl calvados’i

1 tl kaneelipulbrit (suured kaneelisõbrad võivad kreemi sisse ka veel kaneeli panna)

Vahusta muna suhkruga, lisa jahu ja creme fraiche, calvados ja kui soovid, siis  kaneelipulberit.

Kui koogipõhi ahjust välja tuleb, aseta õunad kaunilt peale. Kalla õunte peale kreemimass ja küpseta 180 kraadises ahjus umbes  25 minutit.

Lihtne ja natuke erinev tavapärasest purukoogist.

20160824_172320

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s