Spargel. Metsik.

Teeme ühe asja selgeks-kui me sparglist räägime aprilli alguses, siis  Euroopas  on olemas sel ajal  2 sorti spraglit- valge ja metsik spargel. Rohelise kultuurspargli hooaeg algab siis kui valge hooaeg on läbi. Muidugi, Hispaania kasvuhoonetes ajatatakse ka sparglit igal ajal, aga jätame sedasi kasvatatud köögiviljad kohe kõrvale…

Valge spargel ei ole vastik, nii nagu paljud eestlased on väljendanud. Värskel valgel sparglil pole mingit pistmist selle konserveeritud valge spargliga, mida mõned kohvikud kuhugi salati sisse panevad ja mis on tõeliselt jälk. Valge spargel tuleb esmalt koorida, mitte üle keeta!!!! ja süüa siis kas sulavõiga, vinegretiga või hollandaise kastmega. Kuna tegemist tõeliselt mahlase köögiviljaga, siis sobib hästi juurde soolakas singilõik.  Valge spargli keetmine:

Klassikaline spargli keetmine käib punti seotuna maitsestud vees. Mina kasutan spargli keetmiseks sparglisõela, kuhu nood lähevad pikkupidi sisse ja siis pistan sõela  keeva vette, millesse lisatud sool ja keedan 1 minuti. Seejärel keeran tule alt ära, lisan vette surtsu valget veini ja panen potile kaane peale.  Kaane all, olenevalt spargli jämedusest, peaksid nad olema nii  8 minutit. Kui on peenemad sparglid, siis vähem.  Spargel haub oma kuumuses veel edasi kui ta potist välja võtta ja see lödiks minemise piir on habras.

Hollandaise retsept siit

Aga rääkida tahaks oma suurest lemmikust, metsikust sparglist, mis kasvavad Vahemeremaades ja Portugalis. Olen palju lugenud Itaalia metsiku spragli traditsioonidest ja retseptidest, aga olen ise neid näinud ja söönud vaid Hispaanias ja Portugalis, seetõttu on mu retsept pärit sealt. Metsikut sparglit pidi kasvama palju oliiviistandustes:

de_esparraguera_culebreros

Väike hispaaniakeelne õppefilm ka, kuidas spargel looduses ära tunda.

Meelt aga heita ei tasu kui Andaluusia metsadesse ei satu, sealsetel turgudel on neid müügil ka ja hind on võrreldes valge kultuurspargliga imeodav:

espárragos silvestres

Pikad, kõhnad, kergelt mõrkja maitsega metssparglid on kõige “rohelisema” maitsega köögiviljad, mida ma olen söönud. Mis ma mõtlen sellega- näiteks spinat ja lehtkapsas on rohelise maitsega asjad, aga metsspargel  lööb nad üle.

Metsikust sparglist tehakse põhiliselt munarooga, revuelto’t, milles muul hooajal tavaliselt kasutatakse kas  seeni või artišokki ning vahel ka krevette. Kuid soojade saabudes, muutub just metsik spargel tõeliseks staariks ja restoranides tasuks otsida menüüst rooga  Revuelto esparragos silvestres.

16KITCH1THRU4_COMBO-master675

Kõigepealt neile, kellele spargli juures mõrkjas maitse ei meeldi, peaks spargli korraks kuuma vette keema panema (1 minut) ehk blanšeerima.

Vaja läheb:

 

  • Oliiviõli
  • 2 kooritud küüslauguküünt, lisaks 1/2 tl. purustatud küüskauku
  • 2 tassi vähemalt 1 päevase kuiva saia kuubikuid
  • Sool, pipar
  • 150 grammi Chorizo lõike
  • 1 punt metsikut sparglit, umbes 300 grammi, mis lõigutud 2 cm juppideks
  • 1 punt rohelist sibulat, hakitud
  • 8 suurt muna lahtiklopitud
  • ½ tl paprikapulbrit (pimentón)
  • kaunistamiseks hakitud peterselli või koriandrit

Kuumale malmpannile lisa 3 spl oliiviõli ja mitte mingil juhul asendada oliiviõli mõne maitsetu taimeõliga. Hispaania maitsed nõuavad, et oliiviõli mõrkjas maitse toidus välja tuleks.

Lisa küüslauguküüned, kui need on kergelt pruunistunud, võta õli seest välja ja lisa saiakuubikud. Kui saiakuubikud on kenasti pruunistunud, võta nad välja ja pane kõrvale.

Nüüd pane pannile chorizo, prae õrnalt läbi ja seejärel lisa sparglid. Need vajavad õlis küpsemiseks maksimaalselt 3-4 minutit, seejärel lisa roheline hakitud sibul ja purustatud küüslauk ja lase neil praadida umbes 1 minut.

Maitsesta munad soola, pipra ja paprikapulbriga, kalla pannile ja küpseta pidevalt puulusikaga segades, kuni munad muutuvad kreemjaks ja pehmeks. See võtab 2-3 minutit. Puista peale petersell(või koriander) ja saiakuubikud ning serveeri ja söö kohe!

Sama rooga saab teha ka rohelise spargliga ja inimesed, kelle maitsemeeled mõrkjat maitset ei armasta, sobibki kultuurspargel rohkem.

Minu soovitus on muidugi maitsemeeli arendada, sest paljud looduses leiduvad suurepärased taimed on  paraku mõrkjad.  Mõrudad toiduained aitavad puhastada maksa ja kellel meil poleks seda vaja🙂

 

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s