Nippe kaunviljade keetmiseks

  • Leotada või mitte?

Kindlasti leotada ja niikaua kuni  nende mass kahekordistub ja seejuures vett tuleks mitu korda vahetada. Leotamine aitab välja viia toksilisi ja raskesti seeditavaid aineid kaunviljades ning ei juhtu midagi kui leotada kaunvilju mõned tunnid kauem kui pakendil on soovitatud. Mitte mingil juhul ei tohiks kaunvilju keeta leotusveega. Küll võib seda vett  kasutada aias  ubade-herneste kastmiseks

  • Kombu merevetikas- kasulik kaaslane

Leotusvette soovitatakse panna mõned niidid  Kombu merevetikat (saab osta näiteks Umami weebipoest), vetikas aitab neutraliseerida nn. antitoitaineid  (näiteks selliseid  ühendeid  nagu  fütohappe, saponiinid, letsitiinid).  Samuti võib panna mõned niidid keeduvette, sest keemistemperatuuril aitab vetikas luua ideaalset PH taset, mis jällegi aitab kaasa paremale seedimisele

  • Milline keedunõu?

Metallpott ei ole parim kaunviljade keetmiseks, sest metall loob happelise keskkonna ja happeline keskkond teeb kaunviljade kestad kõvaks. Parim on terrakota nõu. Ube keetmist tuleks alustada külma veega, keeta nõrgal tulel ja riisuda korralikult vahtu.

  • Sooda trikk

Söögisooda aitab kaunviljadel kiiremini pehmeks keeda ilma lagunemata. Söögisoodat tuleks lisada keeduveele. Eriti vajalik siis, kui keeta kuivatatud ube või herneid, mis on kauaks kappi seisma jäänud.

  • Näputäis soola või mitte?

Soola ei soovitata mitte mingil juhul panna enne keetmist või keetmise ajal, sest see muudab kaunviljade kestad kõvaks ja pikendavad keetmisaega.

  • Puhitsus…

Kaunviljad on täisväärtuslik toit, kuid tekitab paljudel soolepuhitsusi. Soovitataks elisada keeduvette mõned oksad loorberit ja üks järgmistest vürtsidest või maitsetaimedest: basiilik, köömned, koriander, murulauk, tüümian, rosmariin, kardemon, kurkum, apteegitilli seemned või till.

  • Millised toiduainetega on parim kaunvilju “siduda”

Väga paljud rahvusköögid on kaunvilju kombineerinud teraviljadega- spelta, durumnisu, hirsi, odra, quinoa või rukkiga . Tasub proovida!

  • tekst Slow Food International kodulehelt

ingredient285_fasolia6

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s