Juurpetersell- selle talve hitt

Tegelikult olen ma seda juurikat näinud poes ka varasematel aastatel, aga seda pastinaagiks pidanud ja imestanud, et miks sakslased pastinaatiki peterselliks kutsuvad🙂

Sel hooajal on mulle kuidagi palju retsepte selle Wurzelpetersilie’ga ette jäänud, hakkasin asja uurima ja ongi täitsa omaette taim.

Otsustasin ta siis ära proovida- panin nad esialgu lihtsalt ühepajatoidu sisse ja ütlen ausalt, ma pidin toolilt maha libisema-  milline maitsev, magus juurikas- ma ei oskagi seda maitset mitte millegagi võrreldeda. Olen lummatud!

Tundub, et see juurikas ongi tegija põhiliselt saksa köögis ja mingil määral prantsuse köögis. Mingi  aeg oli ta varjusurmas, eks mammid oma aias ikkakasvatasid, aga juurikad ei olnud  kauaaega väga inn- kes siis rikkas riigis mingit juurikat sööb, ega sõda ju pole.  Viimastel aastatel on alanud võimas retroköögiviljade comeback, mis teeb ainult head meelt. Juurpetersell ilutseb nüüd turgudel ja talupoodides, aga isegi Rewes aegajalt leiab.

Vahemärkusena, et Prantsusmaa supermarketid pidid müüma kaalikaid, naereid, peete jms. légumes à l’ancienne nime all (vanaaegsed köögiviljad )a müüginumbrid olla kõvasti tõusnud.

Juurpeterselli juurde tagasi tulles, siis talvistes suppides ja ühepajatoitudes on ta nüüd minu jaoks asendamatu juurikas. Temast saab teha  püreesuppi, gratääni,  püreed või riivida toorelt salatiks ehk kasutada samuti nagu kasutatakse porgandit.

Soovitan soojalt proovida!

Leidsin internetist ka pildi, mis selgitab kuidas teha pastinaagil ja juurpetersellil vahet

juurpetersell

 

9 thoughts on “Juurpetersell- selle talve hitt

  1. No väga lahe ülevaade ja rõõmuga nendin, et poolkogemata olen ka ise trendikas olnud. Eile tegin nimelt perele Vichyssoise suppi ja mingi imeliku mõtte ajel lisasin sinna ka juurpeterselli. Jube hea sai. Kõik pirtsud sõid ka kaks portsu🙂

  2. Väga huvitav. Aga kui neid poes näeks, siis ilma sildita ei oskaks küll pastinaagist eristada. Kusjuures 17. sajandil ka toodi sisse nii juurikaid ennast kui ka selle seemneid. Ma olen mitu korda mõelnud, et kuda tuua sisse petersilgenwurtzeleni seemneid, noh et juure seemneid, aga pole otse uurima hakanud – nüüd siis tean, tore. Vaatan poest.

    • Ma muide kavatsen ka aeda maha panna. See selline talvine juurikas. novembrist-märtsini.-rooskapsasale ja lehtkapsasale peenrasse naabriks.

  3. Vahel ikka müüakse, aga pealesattumine on pigem õnnelik juhus kui planeeritud ost. Prismas ja Stockmannis olen nende otsa komistanud ja Saaremaalt olen Rautsi talust tellinud ka.

  4. Aitäh valgustamst, otsin nüüd ka seda juurpeterselli! Meil müüb Belgia kauplustekett “Delhaize” sinu poolt loetletud käägivilju “légumes oubliés” nime all, nii et belglastel siis “unustatud köögiviljad”.

    • jah, mu vanaemal ja ka emal on alati olnud teise aasta petersellijuured maitsestamiseks, aga see pole üldse see- juurpetersell on ikka konkreetselt söömiseks.

  5. issand, see saadanas ongi ränga lapsepõlvetrauma taga, mida senimaani tavalise rohelise peterselli süüks ajasin.
    kindlasti tuleks kasutada ettevaatlikult ning hoolikalt valida toitu, enne kui taoline jubedik üldse plaani kaasata.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s