Minu selle hooaja “coup de cœur”- rooskapsas

♥ Coup de cœur- lemmik, silmapilkselt armuma

Ma ei teagi kuidas ma alles nüüd selle suurepärase köögivilja avastasin enda jaoks, aga mulle ta tõesti meeldib. Mulle meeldib ta igas variandis. Kõige lihtsam on näiteks puhastada kapsad, lõigata pooleks ja praadida kuldpruuniks võis, soola, veidi pressida sidrunimahla ja lõpetuseks törts balsamicot- lihtne ja toimib! Mina ei keeda eelnevalt soolvees, no ei ole mõrudad- mõni inimene nimelt väidab rooskapsa mõruda olema. Aga kui kellelgi on aias mingi mõru sort, siis soolavees keetmine pidi mõru maitse ära võtma.

rooskapsas

Lisaks on rooskapsas hiigla kasulik!

Rooskapsa tarvitamine toidus on kasulik igas eas, kuid suuremat tähelepanu tuleb sellele pöörata  kindlate haiguste korral. Rooskapsas on soovitatav gastriidi, mao- ja  kaksteistsõrmikuhaavandi, aeglase ainevahetuse, suhkruhaiguse, jämesoolepõletiku,  kurguhaiguste, tuberkuloosi, pahaloomuliste kasvajate jt haiguste korral.

Rooskapsa söömine on eriti soovitatav vanemas eas seedimise korrastajana (parandab seedetrakti  motoorikat, seega sobib kõhukinnisuse korral), mürk- ja jääkainete ning üleliigse vere  kolesterooli väljutajana. Rooskapsa suur kiudainesisaldus teeb temast ühe parima  veresoonte lubjastuse vastase vahendi. (info Delfi Naistelehest)

Rooskapsas peekoni ja mandlitega Nigel Slateri moodi.

16 õhukest suitsupeekoni viilu

40 gr võid

1kg pooleks lõigatud rooskapsast

200 gr mandleid

Lõika peekon ribadeks ja prae võis “peaaegu” krõbedaks.  Seejärel lisa poolekslõigatud rooskapsas. Prae umbes 6 minutit (kapsa lõikepind peaks hakkama pruunistuma) Lisa mandlid ja prae veel 2 minutit.

Kas saab olla midagi veel lihtsamat?

About these ads

16 thoughts on “Minu selle hooaja “coup de cœur”- rooskapsas

  1. mina armastan ka rooskapsaid tohutult. Söön ka külmutatuid kui värskeid ei saa kätte. Juustu kastmega, aga paar korda olen hirmust üle saanud ja teinud hollandaise nende peale, sest see maitseb mulle jubetumalt koos rooskapsastega. Selle mandli asja proovin ära. Olen kuulnud, et mõru võtab ära suure mulinaga pisut keeta. Olen seda ka teinud ja ei ole mõru olnud, olen ka praadinud ja ka ei ole olnud, aga ometi lapsepõlves, suvaliste suppide sees, olid nad väga vastikud ja just mõrud.

    • Ma arvan, et sordiaretus on selle mõru “ära võtnud”. Muidugi on hollandaise hea ja alati võib veel parmesani peale riivida, aga meil käib praegu kodus detox :)

  2. mina täiesti kirglikult ei kannata seda juurikat, a teised kodus õhkavad. ja slos olles meil aias nad kasvasid ja J fännab neid. a see pilt on väga viis ja selle põhjal võin ma esmakordselt tõdeda, et tundub tore amps.

    • Minu arvates ei tohi neid keeta, see rikubki nad ära. Aga sedasi pooleks ja pannile- minu arust jube hea. Täna tegin peekoni ja mandlitega, aga tuleb tunnistada, et üleliigne raiskamine- sedasi lihtsalt või sees pisikese sibulaga praetud ja hiljem sorts balsamicot peale on kõige parem.

    • Vernanda, tule nädalavahetusel meie turule, Mägra tädi müüb mõnusaid värskeid rooskapsapallikesi. Ma olen sealt korduvalt ostnud. Ma praen lihtsalt peekoniga läbi, aga see sidruniga variant on ka väga mõnus: http://nami-nami.ee/Recipe/View/11422/ )

      Linnapoodides (ehk siis endast lugupidavates pudukaupade pooides) on ka, aga tihti üsna tohletanud teised :(

  3. Pingback: Rooskapsas, krõbe ja krõmps | ELUST SIIN JA SEAL

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s